waterwellness-logo

Waarom mijn zwembad afdekken bij onweer en regen?

Onweer en regen kunnen flinke invloed hebben op het zwembad. Zo kan het zijn dat het water na een flinke regenbui een melkachtige tint krijgt en dat het na een onweersbui spontaan groen wordt. Hoe dat komt en wat je er precies aan kunt doen, vertellen we je in dit blog.

Je zwembad afdekken bij regen

Wanneer het flink regent, kan er een hoop troep met het water mee spoelen. Dit komt dan vervolgens in je zwembad terecht. Dat is natuurlijk erg vervelend, want je moet dan je zwembad eerst weer helemaal schoonmaken voordat je het kunt gebruiken. Een goede en makkelijke optie is om een zwembadafdekking over je zwembad te plaatsen wanneer je het zwembad niet gebruikt. Zo voorkom je dat er vuil in je zwembad terecht komt en hoef je niet steeds schoon te maken.

Naast dat er veel vuil in je zwembad komt, komt er natuurlijk ook regenwater in je zwembad wanneer het regent. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel water in je zwembad komt te zitten, waardoor de zwembadskimmer zijn werk niet meer goed kan doen. Het kan ook de pH-waarde uit balans brengen, waardoor je water een melkachtige tint krijgt. Dit is gemakkelijk op te lossen met pH-tabletten. Meet dus altijd de pH-waarde van je zwembad als het flink geregend heeft.

Veiligheid bij onweer

Voordat we je verder vertellen over de gevolgen van onweer voor je zwembad, willen we je eerst even vertellen waarom het absoluut niet veilig is om te zwemmen met onweer. Wanneer het onweer, bliksemt het ook vaak en je kunt dan niet voorspellen wanneer een bliksemschicht naar beneden zal komen. Water geleidt elektriciteit erg goed. Als bliksem water raakt, zoals bijvoorbeeld je zwembad, bereikt die elektriciteit alles wat op dat moment in je zwembad zit. Jou dus ook. Wanneer je dus in je zwembad staat en het gaat onweren, loop je dus het risico om geëlektrocuteerd te worden. Het spreekt voor zich dat je daar niet op zit te wachten en daarom is het dan ook slim om niet in het zwembad te stappen wanneer het gaat onweren.

Je zwembad afdekken bij onweer

Als het onweert, bliksemt het dus meestal. Bliksem maakt ozon (O3) aan in de lucht en ozon is in staat om het vrij chloor in een zwembad af te breken. Als gevolg heb je na een onweersbui dus spontaan te maken met groen water. Dit groene water ontstaat omdat algen plotseling de kans krijgen om zich te ontwikkelen en dat gaat dan ook vrij snel. 

Je kunt groen water op een paar manieren voorkomen. Ten eerste is het belangrijk dat je je zwembad goed afdekt. Zo voorkom je dat er vuil (en dus ook algen) in je zwembad komt. Verder is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er voldoende vrij chloor in je zwembad zit en dat je dat chloorgehalte na een onweersbui opnieuw checkt. Zo kun je het chloor aanvullen wanneer dat nodig is en voorkom je dat je zwembad binnen de kortste keren groen is.

Meer weten over zwembadafdekkingen?

Bent u op zoek naar een zwembadafdekking, of wilt u graag meer weten over het onderhoud en het afdekken van uw zwembad? Dan kunt u contact opnemen met zwembadafdekkingvervangen.nl. Wij zijn onderdeel van Waterwellness en hebben jarenlange ervaring in de zwembadbranche.

Onze Projecten

Bekijk onze recente projecten

×